Sunday, February 14, 2016

# BELLY PALSY # TESTIMONI: BELLY PALSY

CARA ATASI BELLY PALSY

Apa itu Belly Palsy? Siapa pula yang berisi mengidap penyakit ni? meh sama2 kita ikuti kisah selanjutnya..

Saya pun baru jer tahu dan baru dengar belly palsy ni tapi tak tau pun penyakit apa. Secara amnya ia dikaitkan dengan kelumpuhan otot sebelah muka pesakit. Muka menjadi kaku dan herot sebelah. Ia menyerang saraf muka dan  ini boleh menyebabkan otot muka menjadi lumpuh sebelah atau sepenuhnya.


Antara simptom penyakit ni adalah, mulut kita senget sebelah, tak dapat nak gerakkan otot muka, tak boleh nak tutup mata dengan rapat dan ada beberapa simptom lagi lah.








Siapa Yang Berisiko Mendapat Bell Palsy?
  • Wanita hamil dan memasuki fasa trimester ketiga
  • Wanita yang baru lepas melahirkan bayi
  • Mereka yang mempunyai ahli keluarga yang pernah diserang Bell Palsy
  • Penderita diabetes
  • Penghidap HIV
  • Gejala dan komplikasi Bell Palsy
  • Gejala setiap seorang mungkin tidak sama. Di antara gejalanya adalah :
  • Kelumpuhan atau kebas pada sisi wajah
  • Mulut dan kelopak mata tidak dapat di buka atau ditutup.
  • Gangguan pada mata seperti masalah mata kering
  • Masalah sakit telinga pada sebelah muka yang mengalami kelumpuhan seperti sensitif kepada bunyi atau berdengung
  • Rasa berdengung pada salah satu telinga atau kedua-duanya
  • Bahagian mulut yang terjejas akan mudah berair liur
  • Mulut terasa kering
  • Sakit dan pening kepala
  • Kesukaran untuk makan, minum dan bercakap
  • Kelemahan atau kelumpuhan otot secara terus menerus
  • Otot wajah berkedut
  • Kemampuan deria rasa menurun

Rawatan Penyakit Bell Palsy
Teknik rawatan tertentu dikatakan mampu merawat penyakit Bell Palsy. Ia sama ada tertumpu kepada merawat punca utama gangguan saraf yang terjejas atau mengawal kesan sampingan akibat Bell Palsy.  

Antara rawatan penyakit bell palsy adalah seperti berikut:

  • Ubat kortikosteroid seperti prednisolone : untuk mengurangkan bengkak yang terjadi pada saraf wajah
  • Ubat titis mata : Penderita bell palsy akan mengalami kesukaran untuk menutup mata. Maka mata akan menjadi kering dan mudah terkena infeksi. Ubat titis mata akan digunakan bagi mencegah masalah yang mungkin timbul di mata akibat mata yang tidak dapat ditutup.
  • Pembedahan plastik : Pembedahan ini tidak akan mampu mengembalikan fungsi saraf seperti biasa. Ia akan melindungi mata dan memperbaiki penampilan wajah serta meningkatkan fungsi wajah yang kaku dan layu. Kebiasaanya, pembedahan plastik ini dilakukan untuk memperbaiki fungsi kelopak mata, memperbaiki posisi mulut, membantu dalam percakapan, makan, minum serta memperbaiki keseimbangan bentuk wajah.
  • Fisioterapi : Ahli fisioterapi akan membantu dan mengajar latihan-latihan yang boleh menguatkan otot-otot wajah.
  • Suntikan botox : Kebiasaannya dilakukan kepada penderita bell palsy kronik. Ia berfungsi untuk meningkatkan penampilan wajah secara keseluruhan dan dilakukan setiap 4 bulan sekali.

  • Alternatif Rawatan Lain : Teknik relaktasi, akupuntur dan rawatan dalaman mampu mempercepatkan pemulihan Bell Palsy dan mampu mengembalikan fungsi saraf wajah.

Bagaimana Peluang Pasakit Bell Palsy Untuk Kembali Sembuh?

70% daripada pesakit bell palsy biasanya akan kembali pulih selepas 2-3 minggu. Namun, bergantung kepada tahap kerosakan saraf yang di alami, kesedaran dan tindakan pesakit untuk mendapatkan rawatan. Ia mungkin memakan masa sehingga 10 bulan untuk ulih sepenuhnya atau lebih lama lagi mengikut kondisi pesakit.


Alternatif Pemulihan Bell Palsy Secara Nutrisi

Selain tertumpu kepada kaedah rawatan utama, tahukah anda Bell Palsy boleh diatasi melalui kaedah nutrisi. Ia tetap tertumpu kepada masalah berkaitan saraf pada otot muka. Untuk mempercepatkan pemulihan, mungkin kaedah memperbaiki sel saraf secara dalaman dapat membantu.


Saraf yang rosak mahupun bahagian organ yang terjejas akibat kesan sampingan Bell Palsy amat memerlukan sumber nutrien yang dapat mengembalikan kesihatan sel dan fungsinya. Antara sumber yang diperlukan terkandung di dalam set nutrisi Shaklee di bawah:


Vivix : mengurangkan keradangan. Ia membaikpulih DNA, menggalakkan penghasilan tenaga sel dan mencegah pengumpulan AGE protein. Sangat baik untuk memperbaiki sel saraf.






2  Oktober 2015


Saya bangun tidur, sebelah muka dah jatuh dan tak boleh senyum. Mata tak boleh tutup. Air mata mengalir tak terkawal macam menangis. Sakit muka rasa tegang je. Diagnosis doktor sahkan saya diserang BELL PALSY. Bukan STROKE tapi kelemahan sebelah otot muka. Saya di STEROID. Punca UNKNOWN. Tapi mungkin sebab saya menyusukan anak dan baru lepas bersalin.


Saya tidak mengambil sebarang STEROID lagi selepas tu. Saya consume SPECIAL DOSE VIVIX dan consume OmegaGuard, B Complex, Vita-E Complex dgn EXTREME. Saya juga menjalani fisioterapi. Alhamdullilah selepas 90 hari Saya diberi kesempatan untuk SENYUM kembali.


Share la, saya izinkan. Kalau ada ahli keluarga / sahabat handai yang mengalami penyakit ini, berikan mereka SUPPORT. Ia bukan mudah seperti dijangka. Hanya yang pernah mengalaminya seperti saya dan sahabat ‪ BELL PALSY sahaja yang tahu apa yang kami rasa. Actually “it’s more to self confidence / esteem”. Tapi serius ia MANIS untuk diingati Dalam kalender kehidupan jika kembali pulih daripadanya.

Hadiah dari Allah. Harap ia dapat menghapus segala dosa-dosa…


Ingin mendapatkan produk awesome kami? boleh hubungi fiza..InsyaAllah..kami sedia membantu anda..


sms/wsap : 012 4513311
cod: sungai petani, padang serai
pos laju seluruh malaysia


No comments:

POPULAR POSTS

Follow Me